Mantar Üretimi ve Tesis Kurulumu Nasıl yapılır?

Mantar Üretimi ve Tesis Kurulumu Nasıl yapılır?

Mantar besin değeri oldukça yüksek ve çeşitli tüketim şekilleri olmasıyla sıkça tüketilen ürünlerin başında gelir. Özellikle et ve bakliyatla kıyaslandığında gram başına düşen besin değeri fazladır. Üretim şekli ise diğer tarımsal ürünlere göre daha az meşakkatli olmasıyla üreticisine avantaj sağlamaktadır.
İlgili resim
Mantar Çiftliği

Genel olarak tüketilen mantar türleri;

İstiridye Mantarı

Mantarın şapkası istiridye şeklinde olması nedeniyle bu ismi alan mantar lezzetli ve çeşitli yemekleri yapılabilmektedir. B vitamini açısından yüksek besin değerine sahip mantar ağaç gövdelerinde ve yapraklarda yetişebilmesi nedeniyle kavak, kayın veya yaprak mantarı olarak da bilinir.
istiridye mantarı ile ilgili görsel sonucu
İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği
Et ile kıyaslandığında daha fazla protein içeren istiridye mantarı ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirmesi nedeniyle hastalık zamanlarında tüketilmektedir.  Ülkemizde kültür mantarından sonra en bilindik mantar türü olan istiridye mantarı geniş pazar ağı sayesinde üreticilerin en fazla tercih ettiği mantar türüdür. En bilinen faydaları;
  • Kolesterolü dengeler
  • Anti bakteriyeldir
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir
  • Antioksidandır
  • Anemiyi engeller
  • Kabızlığı önler

Cincile mantarı

Menekşe şeklindeki şapka yapısına sahip mantar genellikle İç Anadolu bölgesinde doğal olarak yetişir. Köknar ve iğne yapraklı ormanlarda olan mantarın tazesinin ortası çökük olmaktadır. Yapısından dolayı sinek vb. haşeratları çekmeyen mantar üreticisine büyük avantaj sağlar. Kendine özgü tadı ve kokusu olan mantar yemeklere egzotik tatlar katması nedeniyle restoranlarda ve özel yemeklerde çok tercih edilir.
cincile mantar ile ilgili görsel sonucu
Cincile Mantarı Yetiştiriciliği

Tirmit mantarı

Beyaz renge sahip mantar olgunlaştıkça sarıya döner ve süte sahip olması nedeniyle sütlü mantar olarak da bilinir. Anadolu’da genellikle geyik mantarı diye isimlendirilen mantar narin bir yapıya sahiptir. Diğer mantar türlerine göre daha uzun süre verim alınabilen mantar türü olmasıyla üreticisine avantaj sağlar.

Kırmızı reishi mantarı 


Mutfakta kullanımı mümkün olmayan mantar tıbbı alanda tüketilmektedir. Ölümsüzlük bitkisi olarak da bilinen mantar erik ve meşe ağacı kütüklerinde yetiştirilir. Gelişimi en uzun süren mantar türlerinden biridir. Olgunlaşması ve kullanıma hazır olması için 9 veya 10 aylık süreye ihtiyaç duymaktadır. En bilinen faydaları;
  • Düzenli kullanımda vücuda kuvvet verir.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir, iştah problemleri ve halsizlikte kullanılır.
  • Yaraların hızlı iyileşmesini sağlayan mantar ayrıca romatizmalı hastalıklarda alternatif tedavi yöntemi olarak kullanılır
İlgili resim
Kırmızı Reishi Mantarı Yetiştiriciliği
Genellikle çay olarak tüketilen mantar sert yapısı ve acı tadı nedeniyle yemeklerde kullanılmaz. Kurutularak veya taze halde demlenen mantar çay olarak tüketilmesi sebebiyle üretimden sonra saklanması kolaydır. Ülkemizde üretimi yok denecek kadar az olan mantar geniş pazar sunması ve yurt dışı talebi olması nedeniyle tercih sebebi olabilir. 

Kuzu göbeği mantarı

Genellikle Akdeniz bölgesinde yetişen mantar türü vitamin ve mineral açısından zengin, yüksek protein değerine sahiptir. Fransız mutfağında çokça kullanılan mantar kurutulmuş ve taze olarak tüketilmektedir. Taze fiyatı 60, kurutulmuş fiyatı ise 600 TL’ye kadar çıkan mantar köylerde toplanarak Avrupa pazarına gönderilmektedir.
kuzu göbeği ile ilgili görsel sonucu
Kuzu Göbeği Mantarı Yetiştiriciğili

Sıfırdan düşük maliyetli mantar çiftliği nasıl kurulur?

Mantar üretimi için öncelikle kapalı alana ihtiyaç vardır. İlk defa başlayacaklar için 100 m^2lik bir alanla başlaması tavsiye edilir. Çatı ve bodrum katları deneme yapmak için çokça tercih edilir. Endüstriyel ve yüksek üretim yapmak isteyenler için çadır veya bina tesisleri gerekmektedir. Mantar üretiminde en önemli koşul iklimlendirmedir. Üretmek istediğiniz mantar türüne uygun hava koşullarını sağlamanız yüksek verim ve kalitede üretim yapmanızı sağlar. Üretimden sonra ortamdaki sporların temizlenmesi önemlidir. Gerekli temizleme yapılmazsa sizin yapacağınız sporlama ve ortamda bulunanlar sebebiyle kom post verimi düşecektir.

Profesyonel üretim için gerekli maliyet ve koşullar nelerdir?

Ortalama 40 bin TL civarı kurulabilecek tesiste iklimlendir ve en az üç oda olması gereklidir. Ekim gelişim ve hasat için sürekli iş akışı elde etmek ayrıca farklı türlerde uygulama şansı elde etmek için üç oda olması gerekir. Minimum 300 ila 400 m^2 arasındaki bir araziye kurulmalıdır. Yine en önemli noktalardan biri bilgi birikimi edinerek hazır kom post yerine doğadan kendinizin kom post üretimi yapmasıdır. Üretim yapacağınız mantar türüne göre değişen komposto genellikle ağa. Talaşı, kütük ve saman gibi bitki atıklarından elde edilir. Bu şekilde maliyetinizi aşağılara çekerek kar marjınızı arttırabilirsiniz. Üretim hesaplarınızı tıpkı bir fabrika gibi gruplandırarak yapmanız ve her şeyden önemlisi ürettiğiniz mantar türü hakkında detaylı bilgi sahibi olmanız gerekir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder