Mantar Üretimi ve Tesis Kurulumu Nasıl yapılır?
Mantar besin değeri oldukça yüksek ve çeşitli tüketim şekilleri olmasıyla
sıkça tüketilen ürünlerin başında gelir. Özellikle et ve bakliyatla
kıyaslandığında gram başına düşen besin değeri fazladır. Üretim şekli ise diğer
tarımsal ürünlere göre daha az meşakkatli olmasıyla üreticisine avantaj
sağlamaktadır.
![]() |
| Mantar Çiftliği |
Genel olarak tüketilen mantar türleri;
İstiridye Mantarı
Mantarın şapkası istiridye şeklinde olması nedeniyle bu ismi alan mantar
lezzetli ve çeşitli yemekleri yapılabilmektedir. B vitamini açısından yüksek
besin değerine sahip mantar ağaç gövdelerinde ve yapraklarda yetişebilmesi
nedeniyle kavak, kayın veya yaprak mantarı olarak da bilinir.
![]() |
| İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği |
Et ile
kıyaslandığında daha fazla protein içeren istiridye mantarı ayrıca bağışıklık
sistemini güçlendirmesi nedeniyle hastalık zamanlarında tüketilmektedir. Ülkemizde kültür mantarından sonra en
bilindik mantar türü olan istiridye mantarı geniş pazar ağı sayesinde
üreticilerin en fazla tercih ettiği mantar türüdür. En bilinen faydaları;
- Kolesterolü dengeler
- Anti bakteriyeldir
- Bağışıklık sistemini güçlendirir
- Antioksidandır
- Anemiyi engeller
- Kabızlığı önler
Cincile mantarı
Menekşe şeklindeki şapka yapısına sahip mantar genellikle İç Anadolu
bölgesinde doğal olarak yetişir. Köknar ve iğne yapraklı ormanlarda olan
mantarın tazesinin ortası çökük olmaktadır. Yapısından dolayı sinek vb.
haşeratları çekmeyen mantar üreticisine büyük avantaj sağlar. Kendine özgü tadı
ve kokusu olan mantar yemeklere egzotik tatlar katması nedeniyle restoranlarda
ve özel yemeklerde çok tercih edilir.
![]() |
| Cincile Mantarı Yetiştiriciliği |
Tirmit mantarı
Beyaz renge sahip mantar olgunlaştıkça sarıya döner ve süte sahip olması
nedeniyle sütlü mantar olarak da bilinir. Anadolu’da genellikle geyik mantarı
diye isimlendirilen mantar narin bir yapıya sahiptir. Diğer mantar türlerine
göre daha uzun süre verim alınabilen mantar türü olmasıyla üreticisine avantaj
sağlar.
Kırmızı reishi mantarı
Mutfakta kullanımı mümkün olmayan mantar tıbbı alanda tüketilmektedir.
Ölümsüzlük bitkisi olarak da bilinen mantar erik ve meşe ağacı kütüklerinde
yetiştirilir. Gelişimi en uzun süren mantar türlerinden biridir. Olgunlaşması
ve kullanıma hazır olması için 9 veya 10 aylık süreye ihtiyaç duymaktadır. En
bilinen faydaları;
- Düzenli kullanımda vücuda kuvvet verir.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir, iştah problemleri ve halsizlikte kullanılır.
- Yaraların hızlı iyileşmesini sağlayan mantar ayrıca romatizmalı hastalıklarda alternatif tedavi yöntemi olarak kullanılır
![]() |
| Kırmızı Reishi Mantarı Yetiştiriciliği |
Genellikle çay olarak tüketilen mantar sert yapısı
ve acı tadı nedeniyle yemeklerde kullanılmaz. Kurutularak veya taze halde
demlenen mantar çay olarak tüketilmesi sebebiyle üretimden sonra saklanması
kolaydır. Ülkemizde üretimi yok denecek kadar az olan mantar geniş pazar
sunması ve yurt dışı talebi olması nedeniyle tercih sebebi olabilir.
Kuzu göbeği mantarı
Genellikle Akdeniz bölgesinde yetişen mantar türü
vitamin ve mineral açısından zengin, yüksek protein değerine sahiptir. Fransız
mutfağında çokça kullanılan mantar kurutulmuş ve taze olarak tüketilmektedir.
Taze fiyatı 60, kurutulmuş fiyatı ise 600 TL’ye kadar çıkan mantar köylerde
toplanarak Avrupa pazarına gönderilmektedir.
| Kuzu Göbeği Mantarı Yetiştiriciğili |
Sıfırdan düşük maliyetli mantar çiftliği nasıl kurulur?
Mantar üretimi için öncelikle kapalı alana ihtiyaç
vardır. İlk defa başlayacaklar için 100 m^2lik bir alanla başlaması tavsiye
edilir. Çatı ve bodrum katları deneme yapmak için çokça tercih edilir. Endüstriyel
ve yüksek üretim yapmak isteyenler için çadır veya bina tesisleri
gerekmektedir. Mantar üretiminde en önemli koşul iklimlendirmedir. Üretmek
istediğiniz mantar türüne uygun hava koşullarını sağlamanız yüksek verim ve
kalitede üretim yapmanızı sağlar. Üretimden sonra ortamdaki sporların
temizlenmesi önemlidir. Gerekli temizleme yapılmazsa sizin yapacağınız sporlama
ve ortamda bulunanlar sebebiyle kom post verimi düşecektir.
Profesyonel üretim için gerekli maliyet ve koşullar nelerdir?
Ortalama 40 bin TL civarı kurulabilecek tesiste
iklimlendir ve en az üç oda olması gereklidir. Ekim gelişim ve hasat için
sürekli iş akışı elde etmek ayrıca farklı türlerde uygulama şansı elde etmek
için üç oda olması gerekir. Minimum 300 ila 400 m^2 arasındaki bir araziye
kurulmalıdır. Yine en önemli noktalardan biri bilgi birikimi edinerek hazır kom
post yerine doğadan kendinizin kom post üretimi yapmasıdır. Üretim yapacağınız
mantar türüne göre değişen komposto genellikle ağa. Talaşı, kütük ve saman gibi
bitki atıklarından elde edilir. Bu şekilde maliyetinizi aşağılara çekerek kar
marjınızı arttırabilirsiniz. Üretim hesaplarınızı tıpkı bir fabrika gibi
gruplandırarak yapmanız ve her şeyden önemlisi ürettiğiniz mantar türü hakkında
detaylı bilgi sahibi olmanız gerekir.




Hiç yorum yok:
Yorum Gönder